Stryhns

Stryhns leverpostej fabrik eksisterer stadig i 2018 – Her er lidt om hvordan det startede:

En varm sommermorgen i juni 1941 tager den 33-årige Henry Stryhn det store spring fra et godt fast  arbejde som salgschauffør hos fabrikant Jens Steffensen i Kødbyen til en usikker fremtid som grosserer i leverpostej. Startkapitalen er en budcykel med trækasse, en blyant og fakturabog, en billig husleje i  et kolonihavehus og ikke mindst en søster, der er leveringsdygtig i kølerum og aftensmad.

Gennem de fire krigsår købes leverpostejen af underleverandører, og fra cyklerne eller heste- vognen  forhandles  desuden spegesild, spegepølse, salater og fiskefrikadeller.

Henry Stryhn får en grossistvirksomhed op at stå ved hjælp af sin vældige energi, sit gode humør – og de med-    fødte evner for at gøre en god handel er et talent, som rigtig kommer til udfoldelse i krigsårene, hvor der er       mangel på stort set alt.

Efter krigen kører grossereren og hans salgschauffører  varerne ud i benzindrevne varevogne, som det er lykkedes  at købe til en fordelagtig pris under krigen. Fabrikationen kommer i faste rammer, da  grossereren går i  kompagniskab med Wienberg-Hansen, og i fællesskab køber de Københavns  Leverpostejfabrik i 1945.

Grossereren bliver fabrikant og flytter til Himmelev.(1950’erne).

Mens kompagnonen fortsætter alene i 1950, starter Henry Stryhn egen fabrikation af leverpostej i sit  sildeskæreri i Lerfosgade på Amager. Det er nemt at sælge en leverpostej, folk kan lide.  Kunsten  er at fremstille en ensartet, velsmagende postej dag efter dag. Det lykkes, da leverpostejmester Laurits Lillelund  får styr på kvaliteten af fransk og dansk leverpostej – med og uden sky l _

Kundekredsen består af slagtere og viktualiehandlere i København og ned til Køge. Da pladsen i       Lerfosgade  bliver for trang, tages et nyt stort spring ved at  flytte fabrikken langt ud på landet, hvor  en gammel lade i Himmelev  bygges om. Personalet flytter med i 1956, og nogle vender lige så hurtigt tilbage til hovedstaden

Fabrikkens placering midt på Sjælland er meget central_ for opbygning af nye salgsture, og kundekreds sen        udvides til hele Sjælland, Lolland, Falster og Skåne.  Fabrikken ligger midt i et villakvarter, hvilket har stillet store   krav til bygningernes udformning og ventilation m.m.

.Ekspansionen starter for alvor, og mærkevaren fødes (1960’erne) og i dag er Stryhn’s produkter kendt af alle i Danmark. Ja det var starten på historien om Stryhn, som i dag også består af Langelænder Pølser og Gråsten Salat.

Denne omtale af virksomheden stammer fra jubilæumsskriftet.

Stryhn’s 1941 – 1991