Slagterbyen Roskilde

I museumsbutikken er der også blevet plads til produkter fra byens største virksomheder i årene 1935-1995 – DAK = Danske Andelsslagteriers Konservesfabrik, som var beliggende på Københavnsvej, hvor nu RO’s Torv er beliggende.

 Men DAK var ikke den eneste –  der var 12 virksomheder i Roskilde, som det vil fremgå af nedenstående oversigt, som alle på nær Slagteriskolen og Stryhn nu er nedlagt.

Der var 100 slagterier i Danmark

En epoke i Danmarkshistorien fra 1892 og frem.

I Danmark var der næsten 100 slagterier, hvor af de 62 var andelsslagterier.

I dag er der kun 2 større virksomheder: Tican og Danish Crown

I Roskilde var der 12 virksomheder med tilknytning til slagteribranchen, som alle nu er nedlagt med undtagelse af Slagteriskolen og Stryhns leverpostej.

Historisk tidslinje

1895

Roskilde Andels svineslagteri

Stiftet 30.04.1895, 12. største andelsslagteri
Læs mere

1895
1912

Roskilde Offentlige Slagtehus

Bygget 1912-1914, øst for Røde Port.
Læs mere

1912
1920

Roskilde Damppølsefabrik

Spegepølser, cervelatpølser og konserves
Læs mere

1920
1933

DAK

Danske Andelsslagteriers Konservesfabrik
Læs mere

1933
1941

Stryhn

Den eneste nævnte fabrik, der stadig eksisterer
Læs mere

1941
1950

Slagteriernes Laboratorium

Forgænger til Slagteriernes Forskningsinstitut
Læs mere

1950
1950

RMC

Konservesfabrik eller medicinalvirksomhed?
Læs mere

1950
1954

Slagteriernes Forskningsinstitut

Mogens Jul ansættes til at lede instituttet
Læs mere

1954
1955

Svineforsøgsstationen Sjælland

Formål: At forbedre dansk bacon
Læs mere

1955
1964

Slagteriskolen

eksisterer stadig
Læs mere

1964
januar 1, 1966

Fusionen Steff Houlberg

Fra 1966 – 2001
Læs mere

januar 1, 1966
1970

Slagteriernes Hulkortcentral

Starten på EDB-center
Læs mere

1970
1985

Slagteriernes Kursuscenter

Kursuscenter med værelser og restaurant
Læs mere

1985